Minding the baby

Een meerdaagse opleiding met Arietta Slade, Saskia Malcorps en Nicole Vliegen

In deze opleiding krijg je de nieuwste inzichten en praktische handvatten mee van het meest recente werk van Arietta Slade (2023):

'Enhancing attachment and reflective parenting in Clinical practice: A minding the baby approach'


Wie?

Professor Arietta Slade is een internationaal gerenommeerde clinicus, onderzoeker en docent (o.a. aan Yale University, VS). Ze bouwde jarenlange ervaring op in het ondersteunen van prille ouder-kind relaties in uitermate kwetsbare situaties, m.n. gezinnen die worstelen met o.a. armoede, intergenerationeel trauma, en psychopathologie. Vanuit deze ervaringen ontwikkelde zij het Minding The Baby programma, een programma gericht op het bevorderen van veilige relaties en mentaliseren bij kwetsbare ouders.

Deze opleiding is uitgewerkt in samenwerking met Prof. Slade, en zij zal zelf een theoretisch seminarie geven en vier casussen superviseren.


Programma

Op Dag 1 (met Nicole Vliegen en Saskia Malcorps) nemen we eerst een duik in de theorie die het kaderwerk zal bieden voor het werken met kwetsbare ouder-kind relaties. Vervolgens introduceren we de basisprincipes en -attitudes van het Minding the Baby programma.

Dag 2 (met Saskia Malcorps en Arietta Slade) staat in het teken van het versterken van ouderlijk mentaliseren. We starten vanuit de theoretische achtergrond, maar gaan al snel zelf aan de slag met videomateriaal en verscheidene oefeningen. Arietta Slade sluit zelf de tweede dag af door een overzicht te bieden van het Minding The Baby model. Hiervoor sluit zij online aan bij de groep.

Namiddag 3 en 4 (met Arietta Slade, Saskia Malcorps en Nicole Vliegen): Supervisie over eigen casussen.
Op supervisienamiddagen bereiden twee deelnemers een casus voor (in het Engels). Tijdens een online meeting stellen zij de casus voor aan de groep en Arietta Slade, die vervolgens concrete supervisie zal bieden rond deze ouder of dit gezin.

Dag 5 (met Nicole Vliegen en Saskia Malcorps) is een integratiedag waarin we de belangrijkste speerpunten van het Minding the Baby model opfrissen en aan de hand van jullie eigen casus- materiaal bekijken hoe deze manier van denken en handelen jullie vooruit geholpen heeft en/of welke obstakels jullie nog ondervinden.


Doelgroep

Deze opleiding is een eerder specialistische opleiding voor eerste- tot derdelijns- hulpverleners met IMH-achtergrond en ervaring.
Psychologen, pedagogen en psychiaters die psychotherapeutisch werk doen met jonge kinderen en kwetsbare ouders kunnen voor deze opleiding inschrijven.
Er zijn kansen om eigen werk in te brengen.
De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers.


Werkwijze

Theoretische seminaries worden afgewisseld met praktijkoefeningen en casusbesprekingen. Deze opleiding is een hybride aanbod, de drie volle opleidingsdagen gaan door in Leuven, de twee supervisienamiddagen gaan online door.

Kostprijs: 775

Justius Lipsiusstraat 71, 3000 LEUVEN

Data

  • 29 april 2024 09:30 - 16:30
  • 13 mei 2024 09:30 - 16:30
  • 10 juni 2024 14:00 - 17:00
  • 24 juni 2024 14:00 - 17:00
  • 9 september 2024 09:30 - 16:30