Van kwetsuur naar litteken - Vrijdag

Hulpverlening aan kinderen met complex trauma

OPGELET! De inschrijvingen zijn momenteel tijdelijk afgesloten. Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kan zich laten plaatsen op de reservelijst. We contacteren u als er een plekje vrijkomt.

In de huidige samenleving wordt op hulpverleners binnen diverse diensten van de geestelijke gezondheidszorg beroep gedaan wanneer kinderen in de knoop geraken in hun ontwikkeling. Bij (adoptie- en pleeg)kinderen die verschillende negatieve ervaringen vroeg in hun leven hebben meegemaakt, gaat het niet zelden om een complex en hardnekkig amalgaam van sociaal-emotionele problemen. De aanspraken die kinderen met complex trauma en hun context doen op hulpverleners zijn dan ook niet vanzelfsprekend te hanteren. Het is belangrijk om met kennis van zaken een adequaat antwoord te bieden op de vragen en problemen waarmee deze gezinnen komen aankloppen. De hulpverlener heeft wetenschappelijk onderbouwde kennis nodig over wat vroege negatieve levenservaringen kunnen betekenen voor ontwikkeling van kinderen én klinische expertise in psychologische begeleiding en behandeling van deze doelgroep.

Op deze dag wordt het boek gepresenteerd waarin dit thema wordt uitgewerkt.

Programma

VRIJDAG 20 OKTOBER 2017

Hulpverlening aan kinderen met complex trauma

9u Onthaal en inschrijving

9u30 Welkom— Prof. Dr. Bea Maes

9u45 Inleiding— Prof. Dr. Patrick Luyten

10u How early trauma influences social-emotional development
Prof. Dr. Pasco Fearon

10u30 Koffiepauze

11u15 Vier kwetsbare ontwikkelingsdomeinen, vier thema's in de hulpverlening — Prof. Dr. Nicole Vliegen

12u Boekvoorstelling
'Van kwetsuur naar litteken' — Mw. Lieve Van Lier

12u15 – 13u30 Lunchpauze

13u30 Momenten van evenwicht voor een snel ontregelde binnenwereld — Prof. Dr. Patrick Meurs

14u Eilandjes van vertrouwen in een ervaringswereld van onbetrouwbare zorg — Dr. Eileen Tang

14u30 Bouwen aan een verhaal als basis van je identiteit
Prof. Dr. Patrick Meurs

15u Adempauze

15u15 Het mirakel van het alledaagse— Bernard Dewulf

15u45 Uitgeleide— Prof. Dr. Peter Adriaenssens

16u Receptie

PERSONALIA

Peter Adriaenssens, MD, is hoofddocent kinderpsychiatrie aan de KU Leuven, staflid van kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, en directeur van het vertrouwenscentrum Kindermishandeling van Vlaams-Brabant. Hij is gespecialiseerd in het domein van trauma en stoornissen in de gehechtheidsontwikkeling.

Bernard Dewulf is dichter, essayist, kunstkenner, toneelauteur en -vertaler en columnist. Zijn verhalenbundel Kleine dagen werd bekroond met de Librisliteratuurprijs 2010 en met de Inktaap 2011. Voor zijn toneelstuk Een lolita ontving hij de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013.

Pasco Fearon, PhD, Professor of Developmental Psychopathology and clinical psychologist at University College London. He is joint-Director of UCL's Clinical Psychology Doctoral Training Programme. He is also Director of the Anna Freud Centre's Developmental Neuroscience Unit and a Visiting Associate Professor at the Child Study Center at Yale University. His research focuses on the mechanisms of social-emotional development and the processes involved in risk for psychopathology. He is a leading researcher in the eld of child-parent attachment, and is particularly interested in the intersection between social and biological processes in children's development.

Patrick Luyten, PhD, is doctor in de psychologie en psychotherapeut, hoofddocent Klinische Psychologie aan de KU Leuven, en Reader at the Research Department of Clinical, Educational and Health Psychology, UCL (University College London), UK. Hij is ook Assistant Professor, Adjunct at the Yale Child Study Center in New Haven, Connecticut, USA.

Bea Maes, PhD, is doctor in de pedagogische wetenschappen, gewoon hoogleraar aan de Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek en decaan van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Zij is gespecialiseerd in het domein van opvoeding, onderwijs en orthopedagogische begeleiding van personen met een handicap.

Patrick Meurs, PhD, doctor in de psychologie en psychotherapeut, docent Klinische Psychologie en Psychodynamische Psychotherapie aan de KU Leuven, ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingspsychopathologie aan HU Odisee Brussel. Staflid binnen het postgraduaat psychodynamische kinderpsychotherapie KU Leuven. Co-directeur van Sigmund Freud Instituut Frankfurt, professor psychoanalytische ontwikkelingspsychologie aan Institut für Erziehungswissenschaften van Universität Kassel.

Eileen Tang, PhD, doctor in de psychologie, is werkzaam als postdoctoraal onderzoeker in de Onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven, en als zelfstandig klinisch psycholoog/psychotherapeut i.o. in PraxisP KU Leuven.

Lieve Van Lier, Ma, psycholoog, is werkzaam als praktijkassistent in de Onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KU Leuven, en als zelfstandig klinisch psycholoog/psychotherapeut in PraxisP KU Leuven. Ze is staflid binnen het postgraduaat psychodynamische kinderpsychotherapie KU Leuven en bestuurslid van RINO Vlaanderen vzw.

Nicole Vliegen, PhD, doctor in de psychologie en psychotherapeut, hoofddocent Klinische Psychologie aan de KU Leuven. Ze is academisch verantwoordelijke voor de postgraduaat opleiding 'psychodynamische kinderpsychotherapie' en medeverantwoordelijke voor de PEV klinische psychodiagnostiek voor kinderen. Ze is voorzitter van RINO Vlaanderen vzw.

INSCHRIJVING

OPGELET! De inschrijvingen zijn momenteel tijdelijk afgesloten. Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kan zich laten plaatsen op de reservelijst. We brengen u op de hoogte als er een plekje vrijkomt.

145 €*

115 €* voor leden van de werkgroep kinderpsychotherapie KU Leuven, studenten van de opleiding psychodynamische kindertherapie en masterstudenten.

* Exemplaar van het boek, broodjeslunch en receptie inbegrepen.

Betaling vóór 1 oktober 2017

Kostprijs: 145

Provinciehuis Leuven

Provincieplein 1
3000 Leuven, België

Vrij parkeren op de parking 'bezoekers' onder het provinciehuis is beperkt mogelijk. Parkeerticket valideren voor je vertrek aan de betaalautomaat in de inkomhal (blijft 20 minuten geldig).

Meer informatie ...

Data

  • 20 oktober 2017 09:00 - 16:00